Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2007

2007. ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Γ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 21.1.2007 ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ
Οι επιπτώσεις από την επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον ενός αειφόρου δάσους, σε κλίμακα τέτοια που προβλέπεται για την εκμετάλλευση ενός ορυχείου, θα είναι καταστρεπτικές για το μέλλον του τόπου και τις προοπτικές μιας βιώσιμης ανάπτυξης που θα αφορά τις επόμενες γενιές
Οι εποχές κατά τις οποίες τέτοιου είδους επεμβάσεις γινόταν με στόχο και μόνο τα οικονομικά αποτελέσματα μιας σχετικά βραχύβιας εκμετάλλευσης με αντάλλαγμα την ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας, που θα επιφέρει δραματικές αλλοιώσεις στην ποιότητα ζωής, έχουν παρέλθει οριστικά.


 

Σήμερα που η επιστήμη κρούει επιτακτικά τον κώδωνα του κινδύνου για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τις κλιματικές αλλαγές και υποδεικνύει ήπιες και βιώσιμες μορφές ανάπτυξης, είναι εντελώς ανεδαφικό ο σχεδιασμός του οικονομικού μέλλοντος να γίνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Εκτιμούμε ότι ενώ τα οικονομικά ωφελήματα για τον τόπο μας θα είναι περιορισμένα σ’ έναν αριθμό ημερομισθίων, για ένα χρονικό διάστημα πεπερασμένο, οι ζημιές θα είναι πολυεπίπεδες για ένα χρονικό διάστημα μη προβλέψιμο και θα αφορούν σε:

1ο. Πλήρη καταστροφή του ευαίσθητου δασικού οικοσυστήματος στην ευρύτερη περιοχή του Κάκαβου,

2ο. Επιμόλυνση της περιοχής από στοιχεία βαρέων μετάλλων,

3ο. Οριστική διατάραξη των εδαφών που θα προκύπτουν από εξόρυξη και επεξεργασία.

4ο. Αλλοίωση του υπογείου υδάτινου ορίζοντα με σοβαρό κίνδυνο της εξαφάνισης αποθεμάτων νερού της περιοχής,

5ο. Κίνδυνο επίσης μόλυνσης των υδάτων με δραματικά αποτελέσματα για όλη την ευρύτερη περιοχή,
6ο. Πολύ πιθανές ζημιές ακόμα και στον ίδιο τον οικισμό της Μ. Παναγίας, δεδομένου ότι το όρυγμα θα εκτείνεται εκατοντάδες μέτρα κάτω από το υπέδαφος του χωριού,

7ο. Τέλος η προοπτική ανάπτυξης του τόπου με βάση την φυσική και πολιτιστική του κληρονομιά. Μια ανάπτυξη που πρέπει να μας αφορά απόλυτα, ενταφιάζεται οριστικά μέσα στα ερείπια της οικολογικής καταστροφής που μας προτείνουν.

Με τα δεδομένα αυτά, ο Σύλλογός μας αρνείται κάθε αλόγιστη επέμβαση στο περιβάλλον, έστω και αν οι τεχνοκρατικές αυθεντίες μας διαβεβαιώσουν ότι τελικά οι επεμβάσεις δεν θα είναι τόσο βλαπτικές ή ότι οι επιλεγμένες μέθοδοι δεν θα είναι τόσο ολέθριες.

Θέλουμε να διαφυλάξουμε τον τόπο μας αλώβητο από τις οικονομικές επιλογές τρίτων και πιστεύουμε ότι ο τόπος αυτός έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες προόδου και ευημερίας που να βασίζονται στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και στις ανανεώσιμες πηγές οικονομικής εκμετάλλευσης.

Για τον σκοπό αυτόν είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποτρέψουμε μία καταστροφή, που οι μη αντιστρέψιμες συνέπειές της θα σφραγίσουν αρνητικά το μέλλον του τόπου μας.


Θεσσαλονίκη 21/01/2007
Εκ μέρους του Δ.Σ.
Η πρόεδρος

Γραμματική Καραβασιλικού





Δεν υπάρχουν σχόλια: