Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015

ΚΑΣ: "Όχι στην μεταφορά αρχαιοτήτων, πριν την απόφαση του ΣτΕ"

Αναβολή στην υπόθεση της διατήρησης η μη των αρχαιοτήτων στις Σκουριές έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ για την πράξη Σκουρλέτη σχετικά με τις εργασίες της Ελληνικός Χρυσός στις ΣκουριέςΚατά την χθεσινή συνεδρίαση στο ΚΑΣ τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της Ελληνικός Χρυσός, ο σύλλογος Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος του λαογραφικού Μουσείου Ρεβενικίων, ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Μ. Παναγιάς* και η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. ΙγγλέζηΗ βουλευτής τόνισε πως έχει δει από κοντά τα ευρήματα της περιοχής που αναδεικνύουν ένα σημαντικό κομμάτι

της ιστορίας της, καθώς αποδεικνύουν την ύπαρξη μεταλλευτικής εγκατάστασης στην αρχαιότητα προσθέτοντας πως οι αρχαιότητες πρέπει να διατηρηθούν και να αναδειχθούν
Ενόψει και των 2.400 χρόνων από την γέννηση του Αριστοτέλη η ύπαρξη των αρχαιοτήτων αυτών είναι σύμφωνα με την βουλευτή αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της περιοχής.

Η Κ. Ιγγλέζη εξέφρασε ακόμη τη θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, τάσσεται αντίθετα με την διατήρηση των αρχαιοτήτων
Παράλληλα επεσήμανε πως μια απόφαση για καταστροφή των αρχαιοτήτων θα έρθει σε πλήρη αντίθεση όχι μόνο με την προσπάθεια ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς αλλά και με μια απόφαση του ΣτΕ που ενδεχομένως να είναι θετική όσον αφορά την πράξη Σκουρλέτη .
Ενδιαφέρον όμως έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση της εταιρείας σε ερώτηση του ΚΑΣ προς τους εκπροσώπους της εταιρείας σχετικά με το τι θα σημαίνει μια αρνητική για την εταιρεία απόφαση του ΣτΕ. 
Η εταιρεία απάντησε πως αν η απόφαση είναι αρνητική για την ίδια αυτό θα σημαίνει την οριστική ακύρωση του επενδυτικού της σχεδίου.

Το ΚΑΣ έτσι αποφάσισε να αναβάλλει την υπόθεση και να μην μεταφερθούν τα αρχαία μέχρι την έκδοση της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου για τις εργασίες στις Σκουριές. 

Σταυρούλα Πουλημένη
alterthess.gr 
* (σ.σ.) εκ μέρους του Συλλόγου μας, στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, παραβρέθηκαν
ο Πρόεδρος Βασίλης Αυγολούπης και 
ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Καραθανάσης

Διαβάστε σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια: