Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Γεν.Συνέλευση. Αποφασιστικότητα, μεγάλοι στόχοι, αλλά και "καμπανάκι"

Ο δυναμισμός και η αποφασιστικότητα των παρόντων, για την προώθηση των σκοπών του Συλλόγου και για τη διεκδίκηση των μεγάλων στόχων του, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής ετήσιας Γενικής Συνέλευσης. Ταυτόχρονα όμως, "καμπανάκι" ...κινδύνουγια την αποτελεσματική λειτουργία του, αλλά και -κάποια στιγμή- για το ίδιο το μέλλον του, "χτύπησε" η μικρή συμμετοχή, σε μια κορυφαία διαδικασία και κυρίαρχο όργανο του Συλλόγου. Το θέμα, που προβλημάτισε τους παρόντες και το έθιξαν εκτενώς στις τοποθετήσεις τους, θα πρέπει



να απασχολήσει σοβαρά και πολύπλευρα, το νέο Δ.Σ. και θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους, στη νέα χρονιά.


Η διαδικασία
Απολογισμός πεπραγμένων / Οικονομικός Απολογισμός / Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής
Έγκριση πεπραγμένων / Ερωτήσεις-Τοποθετήσεις-Προτάσεις-Συζήτηση


Πρόεδρος της Γ.Σ. ορίστηκε ο Δ. Βικελούδας και επί των πρακτικών, η Λ. Αδραχτά.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλης Αυγολούπης αφού καλωσόρισε τους παρόντες και ευχήθηκε "καλή και δημιουργική χρονιά", προχώρησε στον Απολογισμό Πεπραγμένων για το έτος 2015 (λεπτομέρειες στη συνέχεια)*, ο Ταμίας Γιάννης Ζαχαράκης, έκανε τον Οικονομικό Απολογισμό και η Αναστασία Αυγολούπη, ανακοίνωσε την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Ακολούθησαν, σύντομες τοποθετήσεις και των άλλων μελών του απερχόμενου Δ.Σ. και ενημέρωση, σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητας του καθένα.

Τα μέλη, ενέκριναν ομόφωνα, τον απολογισμό του απερχόμενου Δ.Σ.


Ακολούθησαν, διευκρινιστικές ερωτήσεις, τοποθετήσεις, προτάσεις των μελών και γόνιμος - εποικοδομητικός διάλογος. Τα μέλη, εξέφρασαν -στο σύνολό τους- τον προβληματισμό τους για τη μικρή συμμετοχή, αλλά δήλωσαν ότι αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στη δράση του Συλλόγου. Διατράνωσαν την αποφασιστικότητα και τη θέλησή τους, να συνεχίσουν τον αγώνα με επίκεντρο πάντα τον Πολιτισμό και ειδικά πάνω στους "άξονες" της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Διάσωσης του Αρχαιολογικού χώρου των Σκουριών
Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι, τα δυο αυτά μεγάλα θέματα-προβλήματα, άρρηκτα δεμένα με τον Πολιτισμό και η μεγάλη απειλή που αποτελεί -τόσο για το Περιβάλλον, όσο και για τις Αρχαιότητες- η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, πρέπει να αποτελέσουν πρωταρχικό στόχο του Συλλόγου, για το 2016.

Εκλογή Νέου Διοικητικού Συμβουλίου

Για το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο, επανεκλέχτηκαν τα 6 από τα 7 μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. και συγκεκριμένα οι: 
Αυγολούπης Βασίλης, 
Καραθανάσης Δημήτρης, 
Παπαγεωργιάδης Χρήστος, 
Καραθανάση Θεοδώρα, 
Αδαμίδης Κώστας, 
Θερμασώνη Νίτσα
ενώ -μετά σπό 35ετή παρουσία και προσφορά-, δεν θα συμμετέχει στο νέο Δ.Σ., ο Ζαχαράκης Γιάννης, παραμένοντας βέβαια πάντα, ενεργό μέλος του Συλλόγου.  
Στη θέση του, εκλέχτηκε ο Παπαθανασίου Πέτρος.  

Η κοπή της πίτας
Το φλουρί στο κομμάτι του ...Αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού 

Μετά τη λήξη των διαδικασιών, ακολούθησε η κοπή της Βασιλόπιτας
Ιδιαίτερα συμβολικό, και ...γούρικο το γεγονός ότι, το "τυχερό φλουρί", βρέθηκε στο κομμάτι του Αγώνα ενάντια στη εξόρυξη χρυσού !!! 
Σημ.1: Βέβαια, επειδή ο ...Αγώνας, δεν μπορεί να πάει για ...μια διαμονή για 2 άτομα, στο ξενοδοχείο "Αριστοτέλης" στην Ουρανούπολη (προσφορά του Ηλία Γερούκη), η διαμονή θα είναι ανάμεσα στα δώρα του επόμενου χορού μας, πιθανόν τις Απόκριες...
Σημ.2: Το απερχόμενο Δ.Σ., αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τον συγχωριανό μας Ηλία Γερούκη, για την -για πολλοστή φορά- προσφορά δώρου, σε εκδηλώσεις του Συλλόγου.



 *Αποσπάσματα από τον 
Απολογισμό του Δ.Σ. Συλλόγου για το έτος 2015
από τον Πρόεδρο του απερχόμενου Δ.Σ., Βασίλη Αυγολούπη: 

[...] Σας καλωσορίζουμε στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών Χαλκιδικιωτών Θεσσαλονίκης.Θά' θελα πριν προχωρήσουμε στα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας για το έτος 2015, να εξαίρω την ιδέα που είχαν το ΄78 κάποιοι Μεγαλοπαναγιώτες να ιδρύσουν το Σύλλογο και αργότερα την στέγασή του σ΄αυτή την αίθουσα. Στη παρούσα χρονική περίοδο και στους δύσκολους καιρούς που περνάει ο τόπος μας διαφαίνεται η σημαντικότητά τους H συνεργασία ανθρώπων με κοινούς στόχους, που διακατέχονται μάλιστα από το συναίσθημα της κοινής καταγωγής, κρύβει τεράστια δυναμική!!! Η συνεύρεση αυτή από μόνη της είναι πράξη πολιτισμού !!! [...]
[...] Σήμερα ο τόπος μας έχει όσο τίποτα άλλο ανάγκη από την ανάδειξη αξιών και τη στερέωση του κοινωνικού του ιστού, που κάποιοι τεχνηέντως προσπαθούν να τον διασπάσουν, διχάζοντας την τοπική κοινωνία για δικό τους όφελος, δημιουργώντας κλίμα εμπόλεμης κατάστασης στη περιοχή μας.[...]
[...] Είναι χρέος μας τους καιρούς αυτούς, να κρατήσουμε το Σύλλογό μας όρθιο και ζωντανό και με ξεκάθαρο κοινό στόχο ότι σώζοντας το τόπο μας από την καταστροφή σώζουμε την πολιτιστική υπόσταση του συλλόγου μας!!!. Για μας το περιβάλλον και ο πολιτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.[...]
-Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εκείνους, μέλη του Συλλόγου μας, γνωστούς και άγνωστους, που είχαν την ιδέα της απόκτησης της αίθουσας, που με τη μικρή ή τη μεγάλη συνεισφορά τους, συνέβαλλαν και έκαναν πράξη το ακατόρθωτο !!!
-Να σημειώσουμε όμως ότι όσο σημαντικό είναι να έχεις δικό σου χώρο ειδικά σήμερα σε καιρούς κρίσης, άλλο τόσο σημαντικό είναι το χώρο αυτό να μπορείς να τον ζωντανέψεις, να τον γεμίσεις με μέλη και φίλους και να τον μετατρέψεις από μια ψυχρή και άψυχη αίθουσα, σ΄ένα χώρο - κυψέλη έκφρασης και δημιουργίας !!!
-να δώσω το στίγμα της ομάδας του Δ.Σ. που συνεργαστήκαμε τη χρονιά που πέρασε. Λειτουργήσαμε σαν παρέα πιστεύοντας ότι ο αγώνας για ποιότητα ζωής είναι άκρως πολιτιστική πολύ σημαντικότερη από να περιοριστούμε σαν Σύλλογος αποκλειστικά σ' ένα χορό και μια εκδρομή !!! ευχαριστώ τα μέλη του Δ. Σ. για την συνεργασία μας.

Προχωρώ στον απολογισμό...
(Ο Πρόεδρος, απαρίθμησε τις εκδηλώσεις και δράσεις του συλλόγου, το 2015 και αναφέρθηκε λεπτομερώς. 
Μεταφέρουμε εδώ, συνοπτικά) 

  • 29/4: προβολή στην αίθουσά μας του ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη και μέλους μας Δημ. Καραθανάση "η Παλιόστρατα των Ρεβενικίων" 
  • 6/5: εκδήλωση υγείας "Υπέρταση ψέματα και αλήθειες" 

Κύκλος καλοκαιρινών εκδηλώσεων  στη Μεγ. Παναγία, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεγάλης Παναγίας και τον Σύλλογο Γυναικών Μεγάλης Παναγίας στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Αριστοτέλεια 2015" του Δήμου Αριστοτέλη και στο χώρο της "Οικογιορτής":

  • 11/7: "Ζορμπάς - Καζαντζάκης δύο ελεύθεροι άνθρωποι" 
  • 28/7: "από την Κρούνα στα Ρεβενίκια" και
  • 10/8: "από τα Ρεβενίκια στη Κρούνα" με τις παραδοσιακές χορωδίες της Ιερισσού και της Μεγάλης Παναγίας
  • θεατρική παράσταση "τα ρούχα του βασιλιά"
  • Μουσική χριστουγεννιάτικη βραδιά, στην αίθουσα του Συλλόγου
  • Αναφέρθηκε ακόμα, στην δημιουργία του blog μας 
  • και τέλος, στο μεγάλο θέμα του Αρχαιολογικού χώρου των Σκουριών κάνοντας αναφορά στις αξιέπαινες πρώτες προσπάθειες μελών προηγούμενων Δ.Σ. (Γραμματική Καραβασιλικού, Γιάννης Ζαχαράκης, κ.α.) να σώσουν τον αρχαιολογικό χώρο των Σκουριών και στις προσπάθειες από το απερχόμενο Δ.Σ.  
  • ανοιχτή επιστολή
  • συμμετοχή στο ΚΑΣ
  • καμπάνια στο ΑVΑΑΖ
...και έκλεισε, με Ευχές για ένα ευτυχισμένο 2016 στο οποίο, να επιτευχθούν οι στόχοι μας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015




Ο διαχειριστής

Δεν υπάρχουν σχόλια: