Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

H Mεγάλη Παναγιά αντικρύζει την εικόνα της καταστροφής στις Σκουριές

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της έρευνας του antigoldgr.orgγια τις Σκουριές στις 2 Ιανουαρίου, κατά την οποία οι κάτοικοι της Μεγάλης Παναγιάς είδαν για πρώτη φορά την πλήρη εικόνα της καταστροφής που έχει προκαλέσει στον Κάκαβο η Ελληνικός Χρυσός. To «ρεπορτάζ» είναι του δημοσιογράφου της ΕΡΤ-3 Στέλιου Νικητόπουλου, από τις αναρτήσεις του στο facebook:





Εκεί όπου ένα εκμαυλισμένο κράτος δεν τολμούσε και δεν ήθελε να πλησιάσει με εξαίρεση την αστυνομία που προστατεύει τους χρυσοθήρες. 
Το «άβατο» της Eldorado και του Μπόμπολα. 
«Αποκάλυψη τώρα» σήμερα στις 18:30 στο κοντινότερο χωριό από την καταστροφή, στη Μ.Παναγία (δημ.θέατρο), από το antigoldgr.org με αεροφωτογραφίες και βίντεο. 

ΥΓ: Περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας του κλιμακίου που έστειλε το υπουργείο μετά την παράδοση του αποκαλυπτικού υλικού.


ΤΩΡΑ: Κατάμεστο το δημοτικό θέατρο Μ.Παναγίας (3χλμ από ‪#‎skouries‬) στην εκδήλωση «Αποκάλυψη Τώρα» με αεροφωτογραφίες και βίντεο του antigoldgr.org από τους χώρους της καταστροφής.


«Αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας τώρα, σε λίγα χρόνια διαλέξτε τόπο που θα πάτε». 
Έτσι έκλεισε την ομιλία του στο δημοτικό θέατρο της Μ.Παναγίας ο καθηγητής δασολογίας του ΑΠΘ Θεοχάρης Ζάγκας.  


Για τις αρχαιότητες στις ‪#‎skouries‬ υπάρχει ομερτά. 
Το θέμα έχει πολύ βάθος αλλά υπάρχει και πολύς φόβος να ανοίξουν στόματα.


«Γίνεται σταδιακή ερημοποίηση. Κι αυτό είναι μόνο το ξεκίνημα» είπε ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας του ΑΠΘ Σαράντης Δημητριάδης στην ομιλία του στο δημοτικό θέατρο της Μ.Παναγίας  


«Ολόκληρη βιομηχανική περιοχή στις ‪#‎skouries‬ είναι παράνομη. Οι αεροφωτογραφίες δείχνουν ότι έχουν κατασκευαστεί 27 κτίρια χωρίς άδεια» είπε ο Τόλης Παπαγεωργίου από το Παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στο δημοτικό θέατρο Μ.Παναγίας.


«Ο υπουργός (Π.Σκουρλέτης) στη συνάντησή μας αποδέχτηκε και ομολόγησε ότι επιτέλους έχουν συγκεκριμένα στοιχεία στα χέρια τους. Του είπαμε ότι αν τα αποτελέσματα των ελέγχων κοινοποιηθούν σε 3 χρόνια δεν θα έχει νόημα. Μας είπε ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο». Γιάννης Δεληγιόβας, μέλος επιτροπής αγώνα Μ.Παναγίας, ήταν παρών όταν κατατέθηκαν αεροφωτογραφίες και βίντεο από τις‪#‎skouries‬ στον κ.Σκουρλέτη. 
«Ο μόνος τρόπος πίεσης είναι ο αγώνας» τόνισε ο Γ. Δεληγιόβας στο δημοτικό θέατρο Μ.Παναγίας.


Το 2009, με υπουργό πολιτισμού τον Σαμαρά (τον απίθανο ακροδεξιό που ως πρωθυπουργός είχε πει: «εξόρυξη με κάθε κόστος») ανατράπηκαν οι εισηγήσεις της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αλλά και της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κατά της εξόρυξης, με μια κατ’ ουσίαν επιφανειακή οπτική έρευνα και με μία γνωμάτευση που ήρθε από το πουθενά (έχουμε το όνομα του καθηγητή στη διάθεσή μας) χωρίς να την υπογράφει αρχαιολόγος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και υποστήριζε ότι οι μεγάλες ποσότητες σκωριών (υπολειμμάτων μεταλλουργίας) που υπήρχαν στις Σκουριές, είχαν μεταφερθεί από αλλού !
Έξι χρόνια μετά, και αφού η Αρχαιολογική Υπηρεσία συντόνιζε τη σωστική ανασκαφή και ήλεγχε τις εργασίες της εταιρίας, με έναν μόνο αρχαιολόγο –το υπόλοιπο προσωπικό ήταν αμειβόμενο από την εταιρία Ελληνικός Χρυσός– αποκαλύπτεται ότι στο σημείο βρέθηκε εγκατάσταση αρχαίας μεταλλουργίας χαλκού του 2ου αιώνα π.Χ.
Μήπως είναι καλό να τοποθετηθεί και δεύτερος αρχαιολόγος, πιο ειδικός, για περιπτώσεις όπως του Λαυρίου;
Στη φωτογραφία ο αρχαιολογικός χώρος (στην πρόσφατη εναέρια φωτοαποτύπωση αποκαλύφθηκε και δεύτερο σημείο κοντά στο εργοστάσιο εμπλουτισμού, που φαίνεται να έχει ερευνηθεί και για το οποίο δεν αναφέρεται το παραμικρό).


ΕΡΤ3 για την κοινωνία. ‪#‎skouries‬



Το δημοτικό θέατρο Μ.Παναγίας είχε να γεμίσει πολύ καιρό. 
Παρόμοιες εκδηλώσεις για τις ‪#‎skouries‬ θα γίνουν και αλλού.


Διαβάστε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια: