Τρίτη, 12 Μαΐου 2015

Σταυρός 10/5. Συλλαλητήριο ενάντια στην εξόρυξη χρυσού / Ψήφισμα

Συλλαλητήριο κατά της εξόρυξης χρυσού, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Μαίου στο Σταυρό, με πρωτοβουλία της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ & ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΑΛΚΟΥ. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή κατοίκων του Στρυμονικού και της ΒΑ Χαλκιδικής (μεταξύ των οποίων κατοίκων της Μεγάλης Παναγίας, αλλά και Μεγαλοπαναγιωτών της Θεσ/νίκης) και αλληλέγγυων στο Κίνημα. ΨΗΦΙΣΜΑ >


Ψήφισμα του Συλλαλητηρίου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
Να « παγώσει» ΤΩΡΑ κάθε δραστηριότητα της Εταιρίας στις Σκουριές 


Όλοι εμείς που συγκεντρωθήκαμε στον Σταυρό σήμερα Κυριακή 10 Μάη για να διαδηλώσουμε κατά της μεταλλουργίας Χρυσού και της εξόρυξης Χαλκού, ΟΜΟΦΩΝΑ εγκρίνουμε το παρακάτω ψήφισμα
Το εξορυκτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. -θυγατρικής της Eldorado Gold καναδικών συμφερόντων- είναι τεραστίων διαστάσεων και, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, είναι καταστροφικό για το φυσικό περιβάλλον, τις υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες και την προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής. 
Μια τέτοιου μεγέθους εξορυκτική και μεταλλευτική δραστηριότητα έχει άμεσες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην ποσότητα και ποιότητα των νερών, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με επικίνδυνους ρύπους, καταστρέφει σημαντικά οικοσυστήματα, εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών.
Η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., παρά τις πολυάριθμες και τεκμηριωμένες καταγγελίες για παραβιάσεις της νομοθεσίας, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στην Β.Α. Χαλκιδική προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα
Ταυτόχρονα, προκαλεί κοινωνική ένταση και διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό, έχοντας επιλέξει να αντιμετωπίσει τις παρανομίες της και την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, βάζοντας μπροστά τους υπαλλήλους της.
Με δεδομένη την καταστροφή που συντελείται με ταχύτατους ρυθμούς, η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει χρόνος για συζητήσεις, παλινδρομήσεις και αναποφασιστικότητα. 
Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της όλα τα επιστημονικά δεδομένα και την τεκμηρίωση, ώστε να σταματήσει μια παράνομη εταιρεία.
Η προηγούμενη κυβερνητική στρατηγική εστιάστηκε στην εξυπηρέτηση του “επενδυτή” με κάθε κόστος και την ολομέτωπη επίθεση στην τοπική κοινωνία που αντιδρά. 
Παράλληλα, προσπαθώντας να τρομοκρατήσει και να διαλύσει το κίνημα, ξεκίνησε την ακραιφνή ποινικοποίηση του αγώνα, με αποτέλεσμα σήμερα 350 συναγωνιστές μας να κατηγορούνται, 50 δε από αυτούς με βαρύτατα αδικήματα.
 

Για τους λόγους αυτούς:

1. Είμαστε απόλυτα αντίθετοι σε κάθε επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων
2. Διεκδικούμε τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από μεταλλευτική,
3. Απαιτούμε την αποκατάσταση των περιοχών που έχουν πληγεί από τις, μέχρι σήμερα, μεταλλευτικές και εξορυκτικές δραστηριότητες,
4. Ζητάμε την άμεση απαλλαγή των διωκόμενων συναγωνιστών μας
5. Ζητάμε να υλοποιηθούν άμεσα οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκαν τόσο στις προεκλογικές όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις .
Να « παγώσει» ΤΩΡΑ κάθε δραστηριότητα της Εταιρίας στις Σκουριές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ 
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: