Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ο Μεγαλοπαναγιώτης, Μητροπολίτης Ιωαννίνων, Μάξιμος

Η Τετάρτη 25 Ιουνίου του 2014, καταγράφηκε για το χωριό μας, τη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής, μια από τις σπουδαιότερες μέρες της ιστορίας της, με την ανάδειξη ενός μέλους της μικρής της κοινωνίας, σε ανώτερη εξέχουσα θέση, στη δημόσια ζωή της χώρας (εν προκειμένω στα θρησκευτικά - εκκλησιαστικά πράγματα): Ο Μεγαλοπαναγιώτης Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης -μέχρι τότε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών- εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης, σε μια από









τις μεγαλύτερες Μητροπόλεις,  την Ιερά Μητρόπολη  Ιωαννίνων.

[ Σημείωση: 
Το Δ.Σ. του  Συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης, από την πρώτη του συνεδρίαση, αποφάσισε να διοργανώσει εκδρομή στα Ιωάννινα, το ΣαββατοΚύριακο 23 και 24 Μαίου
Στα πλαίσια της εκδρομής μας και πέρα από τον ψυχαγωγικό της χαρακτήρα, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη - συνάντηση με τον συγχωριανό μας Μητροπολίτη Ιωαννίνων, προκειμένου να τον συγχαρούμε και να πάρουμε την ευλογία και τις ευχές του ]  

Για τις λεπτομέρειες της εκδρομής, θα υπάρξει σύντομα ενημέρωση.
Με την ευκαιρία,
Παραθέτουμε, ένα μικρό αφιέρωμα στην πορεία και το έργο του Μητροπολίτη Μάξιμου
με φωτογραφίες και δυο βιντεο, από τη χειροτονία και την ενθρόνισή του:

Ο Μητροπολίτης Μάξιμος (κατά κόσμον Βασίλειος Παπαγιάννης) γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας το 1968, από γονείς Μεγαλοπαναγιώτες, μετανάστες. Σπούδασε θεολογία στην Ελλάδα, ενώ μετά το πέρας των σπουδών της το 1988 επέστρεψε στη Γερμανία και διορίστηκε στον Ορθόδοξο Ναό της Στουτγκάρδης. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Γερμανία μετείχε σε ειδικά προγράμματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστώνσυνεργαζόμενος με δημοτικές αρχές γερμανικών πόλεων, βουλευτές και ανθρώπους του ακαδημαϊκού χώρου, ενώ παράλληλα επέδειξε σπουδαίο έργο και για πλήθος άλλων κοινωνικών δράσεων. 

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2008 επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στην Αθήνα όπου και αναλαμβάνει καθήκοντα Ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Έναν χρόνο αργότερα αναλαμβάνει προϊστάμενος εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμωνος της Οδού Αχαρνών στο κέντρο της Αθήνας. 
Στις 7 Οκτωβρίου του 2011με απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου τοποθετήθηκε Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, θέση την οποία διατήρησε έως την εκλογή του ως Επίσκοπο.

Στις 25 Ιουνίου 2014, εξελέγη Μητροπολίτης Ιωαννίνων, υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Ηπείρου και Κερκύρας, από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, λαμβάνοντας στο τριπρόσωπο 50 ψήφους προτίμησης ενώ στον δεύτερο και τελικό γύρο ψηφοφορίας έλαβε 46 ψήφους. Σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα έλαβαν:
Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης ΨΗΦΟΙ:  46
Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός ΨΗΦΟΙ: 16
Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Στεργίου ΨΗΦΟΙ: 7


Η εις Επίσκοπο χειροτονία του πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 2014 στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμωνος Αχαρνών. Την χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β', συλλειτουργούντων πολλών Μητροπολιτών, με την παρουσία  πλήθος κλήρου και λαού τόσο από την Αθήνα όσο από τη Χαλκιδική αλλά και από τα Ιωάννινα. 

«Η μαθητεία κοντά σας είναι ένα αγαθό που δεν πληρώνεται…» είπε συγκινημένος προς τον Αρχιεπίσκοπο ο νέος μητροπολίτης κατά τον χειροτονητήριο λόγο του αναρωτώμενος «Τι ανταποδώσωμεν;». Για να φορτίσει την ατμόσφαιρα ακόμη περισσότερο λέγοντας προς τον Αρχιεπίσκοπο «Προσευχηθείτε Μακαριώτατε να λάβω πνεύμα σοφίας, πραότητος, διακρίσεως αγαπης να μην σας πικράνω ούτε εσάς ούτε την Εκκλησία ούτε τον Χριστο».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Μάξιμο στους προκατόχους του, μητροπολίτες Ιωαννίνων, κληρικούς που υπηρέτησαν τον λαό «με το πετραχήλι και όπου χρειάστηκε με το καρυοφύλλι» όπως είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει «Θα κάνω ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να φανώ άξιος».
Σε μια στιγμή προσωπικής εξομολόγησης ο νέος μητροπολίτης πλέον, μίλησε για τα παιδιά του όνειρα, για τότε που έλεγε «Θέλω να γίνω παπάς» και η γιαγιά του απαντούσε «Καλύτερα δεσπότης». Αλλά και για τις προσωπικές στιγμές αδυναμίας και αναζήτησης τα πρώτα χρόνια της ζωής του όταν όπως είπε «ζήτησα από τον Θεό αν είναι Θεός να μου φανερώσει την παρουσία του».
Ο κ. Μάξιμος μίλησε μια ιδιαίτερα θερμά λόγια για την μητέρα του, μια γυναίκα που χήρεψε στα 34 της με τρία παιδιά όπως είπε.

περισσότερες φωτο στο dogma.gr 


Η Ενθρόνιση στη Μητρόπολη Ιωαννίνων 
πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014




ΒΙΝΤΕΟ
1. 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014: "Η χειροτονία"
2. 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014: "Η ενθρόνιση"


Δεν υπάρχουν σχόλια: